Svenska Retursystem ger maten ett hållbart kretslopp
Hej Victoria! Du är utbildad civilingenjör och jobbar som Asset Manager på Svenska Retursystem. Vad innebär det?
Mitt jobb går ut på att göra livsmedelsindustrin så hållbar och cirkulär som möjligt genom att skapa bättre kontroll och effektivitet på våra egna returenheter runt om i Sverige och Europa.
Hur skapar Svenska Retursystems en hållbar livsmedelsindustri?
Idag finns det gott om företag som återvinner sina produkter, men vi återanvänder våra – det är en betydande skillnad. Våra pallar och lådor snurrar runt i ett kretslopp, där de används om och om igen. Om de går sönder och inte längre går att laga så mal vi ner dem och återanvänder materialet vid tillverkningen av nya pallar och lådor, allt för hållbar livsmedelsindustri. Vårt mål är att alla livsmedelsgrossister, restauranger och livsmedelsbutiker ska skicka och ta emot sina livsmedel via våra returpallar och returlådor.
Hur skulle livsmedelsbranschen fungera utan er?
Om vi inte hade funnits hade branschen varit mindre hållbar. Restauranger och matbutiker hade fått sina leveranser med engångsemballage istället. Det hade inneburit mer än 30 000 ton utsläpp koldioxid varje år – det är utsläpp som aldrig blir av idag tack vare vårt retursystem.
Hur gör tekniken er mer hållbara?
Tekniken är avgörande för vårt cirkulära flöde. Vi jobbar mycket med automatisering och att analysera data för att minska koldioxidutsläppen i livsmedelsindustrin.
Vilken värld drömmer Svenska Retursystem om?
Vi drömmer om en helt cirkulär värld. Vi vill få med alla Sveriges restauranger och livsmedelsbutiker på banan för en hållbar framtid.