Hur kan teknik FÅ OSS ATT ÄTA KLIMATSMART?

Gå teknikprogrammet och uppfinn nya hållbara sätt att producera mat på, som automatiserade jordbruk, olika former av bioteknik eller helt nya alternativ till kött och mejeriprodukter. Med teknik kan du styra allt från råvaror, produktion, förpackning till leverans, och utveckla lösningar som hjälper oss minska på vårt matsvinn och klimatavtryck.
Läs mer om
Teknikprogrammet

Alicia vill byta ut alla plastförpackningar för att rädda havet och fiskarna.

Du brinner för havet och går teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik, hur går det ihop?
Jag har alltid varit intresserad av djurliv, havet och programmering och valde därför teknikprogrammet för att senare kunna kombinera mina intressen. Med teknikprogrammet i ryggen kan jag nu exempelvis plugga vidare och börja forska inom marinbiologi samtidigt som jag kan programmera smarta appar som räddar haven med den forskningen i ryggen.
Läs hela intervjun
Stäng
Hur ser din drömvärld ut ur en miljösynpunkt?
Min dröm är plastfria hav med välmående djur. För att nå dit behöver vi minska på plasten, och där spelar livsmedelsbutikers, restaurangers och livsmedelsproducenters val av material en stor roll. Om vi skulle ersätta alla världens plastförpackningar med ett bättre naturligt material hade vi fått stora resultat. Här spelar tekniken en viktig roll.
Varför är rena hav så viktigt?
Om haven förstörs kommer allt djurliv, växterna och arterna i havet dö ut, och i förlängningen kommer vi människor tappa viktiga naturresurser. Välmående hav med fungerande korallrevär också viktigt för att hindra stora flodvågor eller naturkatastrofer vid kusterna.  
Hur tror du tekniken kan påverka framtidens mat?
Med teknik kan vi förbättra våra fiskbestånd och göra våra konsumtionsmönster mer hållbara. Med tekniken kan vi också göra våra hav rena från all plast. När havet skräpas ned av plast så hamnar stora mängder av plasten i fiskarna som vi människor sedan äter. Sannolikheten att vi äter plast utan att vi vet om det är alltså rätt stor. Där kan tekniken vara till hjälp. Ett företag jag gillar har exempelvis med teknologi tagit fram en stor hov som fångar upp flera liter plast per dag för att städa rent i havet.

Svenska Retursystem ger maten ett hållbart kretslopp

Hej Victoria! Du är utbildad civilingenjör och jobbar som Asset Manager på Svenska Retursystem. Vad innebär det?
Mitt jobb går ut på att göra livsmedelsindustrin så hållbar och cirkulär som möjligt genom att skapa bättre kontroll och effektivitet på våra egna returenheter runt om i Sverige och Europa.
Läs hela intervjun
Stäng
Hur skapar Svenska Retursystems en hållbar livsmedelsindustri?
Idag finns det gott om företag som återvinner sina produkter, men vi återanvänder våra – det är en betydande skillnad. Våra pallar och lådor snurrar runt i ett kretslopp, där de används om och om igen. Om de går sönder och inte längre går att laga så mal vi ner dem och återanvänder materialet vid tillverkningen av nya pallar och lådor, allt för hållbar livsmedelsindustri. Vårt mål är att alla livsmedelsgrossister, restauranger och livsmedelsbutiker ska skicka och ta emot sina livsmedel via våra returpallar och returlådor.
Hur skulle livsmedelsbranschen fungera utan er?
Om vi inte hade funnits hade branschen varit mindre hållbar. Restauranger och matbutiker hade fått sina leveranser med engångsemballage istället. Det hade inneburit mer än 30 000 ton utsläpp koldioxid varje år – det är utsläpp som aldrig blir av idag tack vare vårt retursystem.
Hur gör tekniken er mer hållbara?
Tekniken är avgörande för vårt cirkulära flöde. Vi jobbar mycket med automatisering och att analysera data för att minska koldioxidutsläppen i livsmedelsindustrin.
Vilken värld drömmer Svenska Retursystem om?
Vi drömmer om en helt cirkulär värld. Vi vill få med alla Sveriges restauranger och livsmedelsbutiker på banan för en hållbar framtid.

Hjälp
Naturen

Plugga teknik och utveckla teknik
som samspelar med naturen.
Läs Mer

FÖRÄNDRA
KLÄDINDUSTRIN

Plugga teknik och förändra
modebranschen i grunden.
Läs Mer

ÄT Klimatsmart

Plugga teknik och klimatsäkra
framtidens livsmedelsindustri.
Läs Mer

RES HÅLLBART

Plugga teknik och gör morgondagens
transporter hållbara.
Läs Mer

Om initiativet

Enligt Teknikföretagens och Ungdomsbarometerns gemensamma rapport "Klimatet brinner - Vem släcker?" intresserar sig hälften av de tillfrågade ungdomarna för klimatet, men bara en fjärdedel låter detta styra valet av gymnasieutbildning. Det verkar alltså finnas en hel del miljöintresserade där ute som inte vet att de kan välja en utbildning för att få utlopp för sitt intresse.

Genom att koppla ihop teknikprogrammet på gymnasiet med klimatrelaterade frågor som unga ofta funderar på hoppas vi få ännu fler att få upp ögonen för vilken skillnad en teknikutbildning kan göra för klimatet. För det är ju faktiskt med hjälp av tekniska innovationer som vi kommer kunna ställa om och tillsammans rädda miljön.

Teknik gör världen bättre!