Hur kan teknik

göra resor hållbara?

Gå teknikprogrammet och styr framtidens resor och transporter. Med tekniken kan du utveckla helt nya drivmedel till bil, båt och flygplan eller autonoma fordon som inte skadar miljön. Du kan också utveckla nya transportsystem, innovationer och appar som gör det möjligt att samåka, eller ta fram nya sätt att få miljöombyte och semestra utan att lämna hemmet
Läs mer om
Teknikprogrammet

Klara vill designa framtidens eldrivna flygplan

Du går Teknikprogrammet inriktning design- och produktutveckling med specialisering flyg, hur kommer det sig?
Jag är väldigt praktiskt lagd och på teknikprogrammet är det många praktiska ämnen som bild och CAD. Jag läser ju produktutveckling och design i grunden och det är väldigt kul med variationen; ena lektionen är extremt teoretisk och nästa sitter du och pysslar med en modell. Sedan har flyg alltid varit ett stort fritidsintresse för mig och det är kul att vara med och lära sig om på nya innovationer inom flyg.
Läs hela intervjun
Stäng
Hur tror du att teknik och innovationer kan göra flygbranschen mer hållbar?
Det jag hoppas på är att man utvecklar elflyg och hittar mer hållbara batterier. Så som vi flyger idag med jetbränsle kan vi inte fortsätta och vi vet ju inte hur det kommer att utvecklas men troligtvis kommer man hitta en lösning. Till exempel hade vi på skolan några som gjorde ett UF-företag med en vätgas-motor annars tror jag som sagt på att utveckla det här med el.
Har du något exempel på en teknisk innovation som du tycker redan gjort något viktigt för flygteknik-världen?
Jag tycker det är häftigt att man börjat testa flyga med biobränsle. Det är inte en slutgiltig lösning men ett väldigt stort steg på vägen mot att använda olja som man utvinner från marken, då biobränsle ändå kommer från matrester och sådant.
Vad drömmer du om för jobb i framtiden?
Jag skulle vilja vara med och designa framtidens flygplan, det skulle vara väldigt roligt. Kanske inte just motorer och sånt utan mer design och det mer estetiska. Men kan man komma på nya lösningar på bränslefrågan så är det också bra och hitta nya material.
Hur ser din drömvärld ut ur miljösynpunkt?
Jag är sån här som gillar de globala målen om hållbarhet. Jag såg en kampanj som sa att vi i framtiden ska inte behöva oroa oss för klimatförändringar och det tycker jag är väldigt bra. Vår generations barn ska inte behöva leva med ett klimathot, utan nu löser vi det här!

Åsa styr lastbilarna in i framtiden

Du jobbar som chef för hållbarhet på Scania. Vad innebär det?
Scania är en stor tillverkare av lastbilar. Mitt jobb går ut på att göra transporter så hållbara som möjligt. Scanias övergripande visionär att ha ett hållbart transportsystem, vilket innebär att vi vill skapa ett system för att kunna transportera saker utan att det påverkar miljön.
Läs hela intervjun
Stäng
Hur jobbar du för att bidra till fler hållbara transporter?
Jag är med och driver Scanias hållbara utveckling genom att arbeta med att våra produkter blir mer hållbara och sedan berätta för politiker och beslutsfattare om vad Scania gör och vad vi behöver för att kunna fortsätta driva utvecklingen. Jag jobbar mycket med kollegorna på Forskning och Utveckling för att ta hjälp av dem för att förstå vilka lösningar för hållbara transporter som Scania kan leverera i framtiden.
Hur kom du in på din yrkesbana? 
Jag kom in på min yrkesbana genom mitt första jobb på ett stort svenskt ingenjörsföretags representationskontor i Bryssel. Jag började jobba med deras förhållningssätt till klimat och energifrågor. Mitt intresse för samhällsfrågor fanns ju redan, och jag insåg att energi, transporter och infrastruktur är bärande för samhällsutvecklingen.
Vad är det bästa med att jobba med teknik?
Att teknik kan hjälpa oss att lösa de utmaningar världen står inför med klimatförändringar – det finns en stor hoppfullhet i att jobba med teknik som kan lösa dagens och morgondagens problem

Hjälp
Naturen

Plugga teknik och utveckla teknik
som samspelar med naturen.
Läs Mer

FÖRÄNDRA
KLÄDINDUSTRIN

Plugga teknik och förändra
modebranschen i grunden.
Läs Mer

ÄT Klimatsmart

Plugga teknik och klimatsäkra
framtidens livsmedelsindustri.
Läs Mer

RES HÅLLBART

Plugga teknik och gör morgondagens
transporter hållbara.
Läs Mer

Om initiativet

Enligt Teknikföretagens och Ungdomsbarometerns gemensamma rapport "Klimatet brinner - Vem släcker?" intresserar sig hälften av de tillfrågade ungdomarna för klimatet, men bara en fjärdedel låter detta styra valet av gymnasieutbildning. Det verkar alltså finnas en hel del miljöintresserade där ute som inte vet att de kan välja en utbildning för att få utlopp för sitt intresse.

Genom att koppla ihop teknikprogrammet på gymnasiet med klimatrelaterade frågor som unga ofta funderar på hoppas vi få ännu fler att få upp ögonen för vilken skillnad en teknikutbildning kan göra för klimatet. För det är ju faktiskt med hjälp av tekniska innovationer som vi kommer kunna ställa om och tillsammans rädda miljön.

Teknik gör världen bättre!