Epishine vill ta över planeten med solen.
Hej Elin! Du är ingenjör och jobbar som RnD Engineer på Epishine, vad innebär det?
Jag driver kvalitetsarbetet inom tech och utvecklar, testar och producerar solceller i labbet. Ena dagen kan jag experimentera på nya material och andra dagen utvecklar jag produktionen av våra celler. Jag pluggade teknisk fysik och elektroteknik för att jag gillar ämnena och var intresserad av hur teknik kan främja miljö och hållbarhet
Berätta lite om Epishines företagsidé, solceller på rulle?
Solceller, eller Light Energy Harvesting (LEH), omvandlar ljusets strålar till ström. I vårt fall fokuserar vi just nu på att fånga inomhusljuset och driva små elektroniska apparater som normalt drivs av batterier. I framtiden kommer vi producera solceller för utomhusbruk och solceller som ger energi till hela hushåll. Våra ljusceller är organiska och vi producerar dem på rulle vilket både är energieffektivt och skalbart.
Så i framtiden skulle vi kunna få energi uteslutande av solens strålar?
Ja, med solceller sparar man både på resurser och farliga ämnen. Vårt mål är att våra solceller ska leda energimarknaden innan 2040.
Hur hjälper tekniken er bli mer och mer hållbara?
Vår grundidé är ju att fasa ut fossila bränslen och kortlivade batterier, så vårt fokus är alltid hållbarhet. Vi jobbar också hela tiden med att göra produktionen av solcellerna ännu mer hållbar. Vanliga solceller behöver idag användas aktivt i ungefär fyra år innan de ”betalat tillbaks” den energi det tog att producera dem, men den siffran går att få ner jättemycket. Våra solceller kommer exempelvis betala tillbaks sin energi på ynka 10 dagar – och det är tack vare den speciella teknologin som vi utvecklar.
Vilken typ av talang letar ni efter framåt?
Personlighet kommer alltid väga tungt för oss, ihop med bakgrundskunskap och kompetens såklart. Viktigast är kreativitet, nyfikenhet och ett brinnande intresse för hållbarhet och innovation. En bakgrund i fysik, och kemi är dock alltid värdefullt, men även kunskaper inom programmering, maskinteknik, design och elektronik. Med det sagt kan en peppad ingenjör lära sig lite allt möjligt på plats.