Hur kan teknik

HJÄLPA NATUREN?

Gå teknikprogrammet och var med och utveckla innovationer som vindkraft, solceller och vattenkraft, som samspelar med vår natur istället för att ta slut på den. Du kan också hjälpa naturen må bättre genom att utveckla teknik som exempelvis tar hand om utsläppen, analyserar hur naturen mår i Arktis, planterar stora mängder skog eller bevattnar uttorkad mark.
Läs mer om
Teknikprogrammet

Kinga vill återanvända naturen med teknik,istället för att utnyttja den.

Du går Teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö, hur kommer det sig?
När jag kom till Sverige från Polen frågade mig själv vad som är viktigt för mig i framtiden och valde att plugga upp mina betyg för att söka till teknikprogrammet. Tack vare pedagogiska lärare och självdisciplin har jag nu klarat alla kurser och har snart gått klart en utbildning som öppnar massor med framtidsutsikter. Hoppar man aldrig i vattnet kan man aldrig lära sig simma.
Läs hela intervjun
Stäng
Har du något exempel på teknisk innovation som tar tillvara på naturens resurser?
Hybrit-teknik är en ny sorts hållbar och fossilfri ståltillverkning. Järn och stål behövs och finns ju överallt i vårt samhälle, exempelvis i broar, flygplan och bilar. Men tyvärr släpper produktionen ut stora mängder koldioxid som skadar vår planet. Och därför håller man nu på och utvecklar en helt ny teknik där man ersätter fossila bränslen med vätgas som sedan blir till utsläpp i form av vatten, som i sin tur kan bli till ny vätgas.
Om du får drömma, hur ser planeten ut imorgon?
Jag blir tårögd varje gång jag tänker på att viktiga djurarter hela tiden dör ut och att isarna kommer smälta med 40 till 50 procent innan 2030. Det gör så ont i hjärtat att valrossen inte kommer finnas när mina barn föds, och att isbjörnar kommer utrotas för att vi inte agerade tillräckligt snabbt. I min drömvärld blir vi helt fossilfria, slutar släppa ut koldioxid och slutar smutsa ned haven med plast och tar tillvara på allt djurliv.
Hur tror du att teknik kan göra naturen mer hållbar?
Titta bara på biogasen som använder matavfall för att rena naturen och ge oss hållbar energi. Eller titta på fjärrvärmen – utan den hade vi fortfarande fått all värme genom att bränna kol och trä som släpper ut stora mängder koldioxid. Men jag tror också att tekniken kan hjälpa oss att återanvända naturen. Jag gjorde själv sugrör av vass under mitt UF-år, för att minska på engångsplasten som skräpar ner haven. Det är en lång väg till mållinjen, men tekniken gör naturen mer levande för varje år som går.

Epishine vill ta över planeten med solen.

Hej Elin! Du är ingenjör och jobbar som RnD Engineer på Epishine, vad innebär det?
Jag driver kvalitetsarbetet inom tech och utvecklar, testar och producerar solceller i labbet. Ena dagen kan jag experimentera på nya material och andra dagen utvecklar jag produktionen av våra celler. Jag pluggade teknisk fysik och elektroteknik för att jag gillar ämnena och var intresserad av hur teknik kan främja miljö och hållbarhet
Läs hela intervjun
Stäng
Berätta lite om Epishines företagsidé, solceller på rulle?
Solceller, eller Light Energy Harvesting (LEH), omvandlar ljusets strålar till ström. I vårt fall fokuserar vi just nu på att fånga inomhusljuset och driva små elektroniska apparater som normalt drivs av batterier. I framtiden kommer vi producera solceller för utomhusbruk och solceller som ger energi till hela hushåll. Våra ljusceller är organiska och vi producerar dem på rulle vilket både är energieffektivt och skalbart.
Så i framtiden skulle vi kunna få energi uteslutande av solens strålar?
Ja, med solceller sparar man både på resurser och farliga ämnen. Vårt mål är att våra solceller ska leda energimarknaden innan 2040.
Hur hjälper tekniken er bli mer och mer hållbara?
Vår grundidé är ju att fasa ut fossila bränslen och kortlivade batterier, så vårt fokus är alltid hållbarhet. Vi jobbar också hela tiden med att göra produktionen av solcellerna ännu mer hållbar. Vanliga solceller behöver idag användas aktivt i ungefär fyra år innan de ”betalat tillbaks” den energi det tog att producera dem, men den siffran går att få ner jättemycket. Våra solceller kommer exempelvis betala tillbaks sin energi på ynka 10 dagar – och det är tack vare den speciella teknologin som vi utvecklar.
Vilken typ av talang letar ni efter framåt?
Personlighet kommer alltid väga tungt för oss, ihop med bakgrundskunskap och kompetens såklart. Viktigast är kreativitet, nyfikenhet och ett brinnande intresse för hållbarhet och innovation. En bakgrund i fysik, och kemi är dock alltid värdefullt, men även kunskaper inom programmering, maskinteknik, design och elektronik. Med det sagt kan en peppad ingenjör lära sig lite allt möjligt på plats.

Hjälp
Naturen

Plugga teknik och utveckla teknik
som samspelar med naturen.
Läs Mer

FÖRÄNDRA
KLÄDINDUSTRIN

Plugga teknik och förändra
modebranschen i grunden.
Läs Mer

ÄT Klimatsmart

Plugga teknik och klimatsäkra
framtidens livsmedelsindustri.
Läs Mer

RES HÅLLBART

Plugga teknik och gör morgondagens
transporter hållbara.
Läs Mer

Om initiativet

Enligt Teknikföretagens och Ungdomsbarometerns gemensamma rapport "Klimatet brinner - Vem släcker?" intresserar sig hälften av de tillfrågade ungdomarna för klimatet, men bara en fjärdedel låter detta styra valet av gymnasieutbildning. Det verkar alltså finnas en hel del miljöintresserade där ute som inte vet att de kan välja en utbildning för att få utlopp för sitt intresse.

Genom att koppla ihop teknikprogrammet på gymnasiet med klimatrelaterade frågor som unga ofta funderar på hoppas vi få ännu fler att få upp ögonen för vilken skillnad en teknikutbildning kan göra för klimatet. För det är ju faktiskt med hjälp av tekniska innovationer som vi kommer kunna ställa om och tillsammans rädda miljön.

Teknik gör världen bättre!